De ce unelte ai nevoie pentru a prelucra plăcile de gips-carton

Gips-carton

Salutare, meștere și bine te-am regăsit!

Să zicem că ai o nouă lucrare pentru montarea sistemului de plăci din gips-carton. Ei bine, primul pas pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că ai echipamentul de protecție necesar – de la salopetă, cizme de protecție, mânuși, până la ochelari, cască de protecție și centură de protecție (asta în cazul în care lucrezi la înălțime).

După ce te-ai echipat corespunzător, asigură-te că ai la îndemână toate uneltele uzuale pentru montarea sistemului de plăci din gips-carton. Că doar nu vrei să întrerupi treaba și să te apuci să le cauți pe parcurs ce realizezi că ai nevoie de ele.

Primul lucru pe care îl vei face va fi să măsori, așa că ai nevoie pentru măsurare de o ruletă.​​​​​​​

  1. Apoi – cel mai probabil, va fi cazul să tai câteva plăci din gips-carton astfel încât să se încadreze în dimensiunile notate. Fii sigur că ai la îndemână un cutter și un fierăstrău coadă de vulpe.
  2. Cum bine știi – va fi necesar să chituiești. Pentru amestecarea manuală a materialelor de chituire vei avea nevoie de șpaclu și găleată din plastic, iar pentru amestecarea mecanică vei folosi un mixer.
  3. Ca să poți să determini planeitatea corectă a plăcii din gips-carton, iată ce instrumente se folosesc: vinclul, nivela cu laser, furtunul de nivel, nivela cu bulă de aer, ciocanul de cauciuc și dreptarul de 2 m.
  4. Va veni și-un pas în care va trebui să fixezi placa din gips-carton. Iar asta faci cu ajutorul unei șurubelnițe actionată electric.
  5. Reluăm puțin pasul chituirii. Pentru chituirea plăcii din gips-carton poți folosi: șpaclu, drișca & șmirghelul sau hârtia.
  6. Ah, asta nu e tot. Cel mai probabil va trebui să redimensionezi și profilele metalice. Pentru operațiunea asta vei avea nevoie de o foarfecă pentru tablă.
  7. La final, ca să te asiguri că toată treaba decurge conform planului, n-ar fi deloc rău să ai și câteva scule suplimentare:
  • Rindea (șanfrenare) pentru plăcile de gips-carton
  • Fir cu plumb (direcționare), nivela cu laser
  • Clește de sertizare pentru prinderea profilelor unele de altele

Acestea fiind spuse, ești pregătit să te apuci de lucru, meștere!

Noi îți urăm spor la treabă și zi ușoară!