Cum să realizezi goluri din gips-carton pentru uși

Gips-carton

Cum merge treaba, meștere? Ești în mijlocul unei lucrări de montare a plăcilor de gips-carton pe perete și-ai ajuns în dreptul ușilor? Nimic mai simplu, tocurile de uşi pot fi introduse fără probleme în pereţii din gips-carton. Cu o specificație: e importantă sarcina produsă de greutatea ușii.

Iată la ce trebuie să fii atent și de ce anume trebuie să ții cont. Altfel spus, situația ideală sună cam așa:

Dacă te-ai asigurat că le ai pe toate, adică și înălțimea și deschiderea ușii și dacă corespunde și greutatea maximă a foii de ușă, atunci poți răsufla ușurat.

 

Pentru a realiza tocul de ușă poți folosi profile UW/CW ( îți recomandăm ca grosimea tablei să fie de 0,6 mm, iar structura să fie tip cutie). Profilele de pe linia tocurilor de uşă se fixează de profilele de ghidaj care fac legătura cu pardoseala prin nituri cu cap ascuns.

 

  • Profilele de racordare cu pardoseala trebuie prinse de pardoseală, în stânga şi în dreapta tocului uşii, cu câte două dibluri. Drept buiandrug al uşii, se montează în partea superioară a golului un profil UW.

 

  • Îmbinarea panourilor trebuie să o faci deasupra buiandrugului, nu in dreptul profilelor verticale ale tocului. Aseaza in profilul buiandrug două cupoane de profile CW – acestea vor rezolva problema rosturilor decalate ale celor 2 feţe de perete.

 

În cazul unor înălţimi de perete mai mari de 280 cm, a unor lăţimi de uşi mai mari de 90 cm sau a unei greutăţi a foii de uşă mai mare de 25 de kg, trebuie folosite la execuţia golului de uşă profile de rigidizare UA împreună cu colţarele aferente lor, care vor înlocui profilele verticale CW de pe linia tocurilor uşii.

Pare complicat, dar nu e! Să ai spor, meștere!